Ons beleid

Wat is nu ons beleid met de betrekking op het katten fokken en onze cattery?
Eigenlijk kan ik daar best een korte omschrijving voor geven.... Gezondheid en karakter staan voor mij op de 1e plaats, met daarnaast het type niet uit het oog verliezend.
Hieronder zal ik wat uitgebreider in gaan op elk punt.

Gezondheid:
Wij fokken enkel met geteste katten. Dit betekend getest op minimaal HCM en PKD via echo, Felv en FIV. Onze katten worden hierop getest als ze oud genoeg zijn. Concreet worden al onze katten:

  • Getest op PKD via echo (grondig onderzoek van de nieren). De DNA test van PKD1 zegt helaas niet voldoende Dit gen is niet voor elk ras gevalideerd en bovendien zijn er meerdere genen (welke alleen nog ontdekt moeten worden) die verantwoordelijk kunnen zijn om PKD te ontwikkelen en wij geven er dus de voorkeur aan om middels echo te testen omdat dit een actueler beeld geeft van de genen die nog niet ontdekt zijn. Bovendien geeft het ons ook een algemeen beeld van de nieren, want uiteraard is PKD niet de enige ziekte of afwijking die een kat aan de nieren kan krijgen.
  • Getest op HCM via echo (grondig onderzoek van het hart) en ook hier geldt dat er andere aandoeningen ontdekt kunnen worden.
  • Getest op FIV en FeLV (bloedonderzoek voor kattenaids en besmettelijke leukemie) 
  • De poezen krijgen vòòr een 1e nest een bloedgroep-bepaling en afhankelijk van de uitslag krijgt de gewenste a.s. vader deze ook.
  • Getest op PL (knieën) 
  • Witte katten krijgen een BAER test. Er wordt alleen gefokt met katten die horend zijn bevonden 

Inteeltpercentage

Wij proberen in onze combinaties een zo laag mogelijk inteelt-percetage te verkrijgen en hierdoor de genetische diversiteit te verbreden. Het komt wel eens voor dat wij een kat inzetten voor de fok vanwege zijn/haar positieve punten die een wat hoger percentage heeft. Door met zo'n kat een combinatie te maken die niet verwant is kun je het percentage van de nakomelingen heel goed naar beneden brengen. 

Wij hebben niets te verbergen en zijn zeker bereid om hier dieper op in te gaan, dus mocht u hier meer over willen weten dan vertellen wij u graag meer.

Bedenk dat het inteelt-percentage niet zaligmakend is. Er zijn heel veel dingen die een fokker mee neemt in zijn beslissing om een bepaalde combinatie te maken die net zo belangrijk zijn. 

Karakter:
Wij willen kittens kunnen afgeven die een fijn karakter hebben en doen dan ook alles om ze zo goed mogelijk te socialiseren. 
Bij het uitkiezen van een combinatie zullen we dan ook zeker het karakter laten meewegen. 
Al onze kittens groeien op in ons gezin en we laten ze zo wennen aan dagelijkse geluiden zoals tv, stofzuiger, etc. 
Bovendien zijn ze gewend aan andere katten aangezien we zelf een groep volwassen katten hebben.

Eens ze een veilige leeftijd hebben bereikt is er natuurlijk ook bezoek welkom.  Ook dit is een grote hulp in het socialiseren van de kittens. Net als mijn zoon die hierin ook zeker een bijdrage heeft.

Uiterlijk:
In elk ras zie je de verschillende types. Zo kunt u deze ook bij ons terug vinden. Bij de Turkse Angora's geven wij de voorkeur aan het elegantere type met grote rechtopstaande oren. Dit betekent niet dat wij het andere type niet graag zien. We hebben ze immers zelf ook in huis lopen en zij zijn ook zeker zeer waardevol in de fokkerswereld. Wij zullen daarom deze types zeker niet uitsluiten voor onze cattery.

Het is grotendeels een kwestie van smaak denk ik. Persoonlijk heb ik er geen problemen mee dat er verschillende types bestaan (In tegenstelling tot sommige andere fokkers) en zie ik alle katten even graag. Zolang het gewenste type de gezondheid niet in de weg staat moet dit ook prima kunnen denk ik.

We streven ernaar om (in onze ogen) zo mooi mogelijke nakomelingen te krijgen uit combinaties met onze katten.  Wij geloven er sterk in dat goed fokken meer is dan twee mooie katten of met leuke kleurtjes bij elkaar te zetten.  In mijn ogen kies je een bepaalde combinatie die elkaar in sommige minder sterke punten aanvult en de goede dingen vasthoudt.

Niet altijd een even makkelijke "taak", maar wel een erg leuke en zeer interessant :)

Welzijn:
Het welzijn van onze katten staat hand in hand met de gezondheid. Wij willen onze groep zo stabiel mogelijk houden. Een instabiele groep kan soms voor vervelende situaties zorgen tussen de katten onderling. En kan uiteindelijk zorgen voor een verminderde weerstand door de stres die hieruit kan ontstaan. Dit betekent dat wij onze groep niet "te groot" laten worden. Met als gevolg dat wij af en toe er voor kiezen om een (jong)volwassen kater of poes te laten verhuizen naar "goed opgeleid personeel".

Shows:
Showen vinden wij erg leuk, en wij zijn regelmatig op een show te vinden met onze katten. Omdat het welzijn van onze katten een hoge prioriteit heeft in onze cattery nemen wij alleen katten mee naar show die daar geen problemen mee hebben. Als wij merken dat een kat het niet leuk vindt dan hoeft deze niet meer mee van ons. De meeste van onze katten vinden alle aandacht die ze krijgen op show geweldig.

Naast ons Cattery beleid hebben wij ook een kitten beleid

X

Please respect our terms!

All content and images are owned by Cattery Havvanur. If you would like to use any....please ask.